11 augusta 2008

Ďalej po Štefánikovej magistrále (návrh CV)


Tento CV bude voľne nadväzovať na výpravu do Malých Karpát spred vyše roka. Chceme pokračovať po červenej turistickej značke, pričom sa nenapojíme priamo na mieste, kde sme značku opustili, ale až o pár kilometrov ďalej. Celková dĺžka trasy podľa mapy je približne 230 km a vedie prevažne kopcovitým terénom. Po skúsenostiach z predchádzajúcich CV to môže znieť ako utópia, ale rád by som bol, ak by sme ju zvládli počas troch dní.

Naše putovanie začneme na bratislavskej Hlavnej stanici a zvezieme sa vlakom do Trnavy. Tu nasadáme na bajky a smerujeme po asfaltke do Dolnej Krupej, kde chceme navštíviť kaštieľ, kam v minulosti niekoľkokrát zavítal aj hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven. Odtiaľ pokračujeme do Hornej Krupej a po poľnej ceste do obce s atraktívnym názvom Naháč. Sme na úbočí Malých Karpát a po modrej značke sa dostávame do obce Dobrá Voda, kde sa konečne napájame na Štefánikovu magistrálu. Z Dobrej Vody ideme už po červenej do Brezovej pod Bradlom. Tu máme možnosť buď vystúpať na Bradlo, kde sa týči Mohyla Milana Rastislava Štefánika, alebo tento kopec obídeme, aby sme ušetrili trochu síl. Ďalšou zastávkou je mesto Myjava, a odtiaľ sa povedľa obce Stará Myjava dostávame do Bielych Karpát. Popri Vrchu Slobodných prichádzame na česko-slovenskú štátnu hranicu. Po pár kilometroch nás čaká takmer 1000 metrov vysoký vrch Veľká Javorina. Za sebou teraz máme niečo vyše 70 km šliapania do pedálov (prípadne tlačenia bajku do kopca). Niekde v tejto oblasti zrejme budeme chcieť prenocovať.

Za Veľkou Javorinou po prvý raz v rámci našich cyklovýletov opustíme územie Slovenska a vstúpime do Českej republiky. Celú trasu na Morave chceme absolvovať po červenej značke, budeme sa pohybovať najmä v kopcovitom teréne. Miesta, cez ktoré budeme prechádzať tu asi netreba spomínať, keďže ich názvy zrejme nie sú pre čitateľa príliš známe. Českú republiku opäť opustíme po asi 30 kilometroch na mieste zvanom Kykula, prípadne rázcestie Machnáč.

Na Slovensku ďalej pokračujeme po červenej cez obec Drietoma do Trenčína, čo je po dlhšom čase miesto, kde môžeme doplniť zásoby. Tu sa červená značka rozdeľuje, my mierime smerom na juh cez pohorie Považský Inovec do Hlohovca, a teda opúšťame Štefánikovu magistrálu. Na trase je viacero významných bodov, za všetky spomeniem vyše 1000 metrov vysoký Inovec (nepliesť si ho s Veľkým Inovcom z predchádzajúceho výletu) a lyžiarske stredisko Bezovec. Na mape ma ešte zaujali sedlá Marhat a Havran, je tu ale aj kopa iných miest, ktoré verím že lepšie spoznáme. Červená značka v tomto smere končí v Hlohovci, odkiaľ je to len kúsok do Leopoldova a tam už chodia pravidelné vlaky do Bratislavy.

Trasa od Kykuly (hranice s ČR) do Leopoldova meria asi 130 km, treba na nej teda rátať s nocľahom, ktorého miesto bude presne určené až počas výletu.

Načrtnutá trasa CV je podľa mňa veľmi zaujímavá, privedie nás na mnohé krásne miesta, ktoré sme doposiaľ nenavštívili, ale tiež svojou dĺžkou (či už časom alebo vzdialenosťou) poriadne preverí naše schopnosti.

3 komentáre:

Mig povedal(a)...

V rámci príprav som zatiaľ presvedčil bajk, aby s rozpadávaním vyčkal do zimy a na pondelok mám v robote ohlásenú absenciu. Tešííím!!

Axelsky povedal(a)...

No pekne, som ani nevedel, ze sa takyto blog vytvoril ;)

pj povedal(a)...

axel, keby si nebol lenivy a chodil by si na CV, tak by si o tomto blogu urcite davno vedel ;-)