04 januára 2009

Súťaž - čo sa stalo, stalo sa


Prelom rokov je obvykle spájaný s bilancovaním toho, čo predchádzajúci rok priniesol. Inak tomu nie je ani na našom blogu, a tak sa pokúsime zaspomínať si, čo mali tri absolvované CV v roku 2008 spoločné (reporty - Veľký Inovec, Veľká Javorina by PJ and Miguel, Považský Inovec). Aby sme predišli obyčajnému súpisu spoločných čŕt výletov, bilanciu spravíme formou súťaže, do ktorej sa môže zapojiť každý čitateľ blogu (aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou sa zapoja len aktívni prispievatelia).

Pravidlá súťaže sú nasledovné. Súťažiaci postupne píšu do komentárov heslá vyjadrujúce spoločné vlastnosti všetkých troch minuloročných CV. Víťazom súťaže je ten prispievateľ, ktorý zverejní poslednú akceptovanú spoločnú vlastnosť, pričom na neho do troch dní nestihne zareagovať žiadny iný súťažiaci (rozhoduje čas pridania komentára). O uznaní príspevku rozhoduje porota pečlivo vybraná z účastníkov obitroch CV, konkrétne sú to PJ a Miguel. Príspevky by nemali byť príliš všeobecné, mali by opisovať či už reálie z CV, ale aj atmosféru alebo emócie spojené s CV. Príkladom akceptovanej vlastnosti je bicykel, hoci je tu cítiť úbohučká invencia súťažiaceho ;-) Príspevky, ktoré nebudú určite uznané sú vzduch, ľudia, atď. - nie že by sme počas CV nedýchali či nikoho nestretli, ale tieto slová sú až príliš všeobecné. Taktiež nebudú uznané synonymá slov, ktoré už boli raz akceptované.
UPDATE pravidiel: po dohode s Miguelom sme prišli s nasledovnou zmenou pre akceptáciu súťažného príspevku: Vlastnosť je akceptovaná práve vtedy, keď každý CV v roku 2008 mal túto vlastnosť a zároveň existuje aspoň jeden predchádzajúci CV, ktorý túto vlastnosť nemal.

No a ku každej súťaži samozrejme patrí výhra. Pre dostatočnú motiváciu súťažiacich sme pripravili asi najlukratívnejšiu výhru akú môžeme ponúknuť. Je ňou pozvánka na niektorý z ďalších CV :-)

Ako zadávateľ súťaže nechám právo prvého súťažného príspevku Miguelovi. Súťaž začína práve hneď...

17 komentárov:

Mig povedal(a)...

- červená turistická značka - z bohatého výberu pojmov, ktoré nás na všetkých troch CV postretli, som vybral práve tento. Výber som konzultoval s mapami všetkých prejdených oblastí.

pj povedal(a)...

Atómová elektráreň -veľkolepý monument modernej architektúry sme viackrát spozorovali počas tohtoročných CV. Či už to boli Mochovce viditeľné priamo z chaty na Veľkom Inovci, alebo Jaslovské Bohunice, ktoré sme viackrát zahliadli počas ostatných dvoch výletov.

Mig povedal(a)...

Turistická chata - na každom výlete sme využili služby chaty: na Veľkom Inovci aj ubytovanie, na Vdeľkej Javorine a Chate pod Inovcom len kulinárske špeciality

A inak, presne toho som sa bál, že napíšeš. Napadlo mi to, keď som si pozeral fotky, veď aj na výletoch sme sa na tom vytešovali, aký hlboký kontakt s prírodou sa nám ponúka (-:

pj povedal(a)...

Ohnisko - na Veľkom Inovci sa síce ešte len pasívne prizeralo, ako sme si pochutnávali na guláši, bolo pre nás ale akiste inšpiráciou, aby sme si na ďalšie CV pribalili aj špeky a opiekli ich na miestnych ohniskách v Mariáši a na Bezovci

Mig povedal(a)...

Pivo - uznávam, nie úplne invenčné, naviedlo ma k tomu Tvoje ohnisko. Prvé pivko na Veľkom Inovci - Smädný mních. Zaspávali sme pri ňom a Steviem Seagalovi. Druhé - Kozel pri ohníku na Mariáši. A napokon plechovkový Corgoň na Bezovci.

Nenechám Ťa vydýchnuť!

pj povedal(a)...

Rekreačné stredisko - na každom CV sme navštívili aspoň jedno, a nemám na mysli už spomínané turistické chaty. Na prvom CV sme sa občerstvili v Jelenci, na druhom sme prespali v opustenom Mariáši, no a na ostatnom sme tieto dve aktivity skĺbili na Bezovci.

Mig povedal(a)...

Report - že čo to tu melem? No, z každého CV bol pripravený a zverejnený report, čo rozhodne nie je samozrejmosť. V minulosti sme to zanedbávali. Je to marginálne kontroverzný súťažný príspevok, uznávam, ale verím, že komisiou jednohlasne prejde. Z jedného tábora už mám pozitívne ohlasy.

Inak, pripomienka k pravidlám - rozlíšenie tých málo invenčných spoločných čŕt (ako príklad uvádzaš vzduch, bajk atď.) by sme mohli založiť na jednoduchom fakte - to, čo má každý CV, nielen tie tri, o ktorých je reč, sa nemôže použiť. To len na margo ľahšieho odlíšenia zrna od pliev.

pj povedal(a)...

Oheň - týmto príspevkom sa nesnažím prekonať latku kontroverznosti stanovenú tvojim predchádzajúcim príspevkom, ani nazvať už spomenuté ohnisko iným menom. Pokúsim sa vysvetliť zamýšľanú diferenciu medzi ohňom a ohniskom. Ohnisko je miesto na kladenie ohňa, a v Mariáši a na Bezovci sme naozaj pozorovali ich súžitie. Avšak na Veľkom Inovci sme sa stretli s ohniskom bez ohňa, napriek tomu sme aj na tomto CV videli oheň, dokonca v jeho hroznejšej podobe. Verím, že si spomenieš na požiar chatrče popri ceste, a tým aj uznáš, že tento príspevok spľňa pravidlá súťaže.

Mig povedal(a)...

Studnička - naschvál používam toto slovo a nie napríklad prameň. Vysvetlím - pred Veľkým Inovcom sme sa zastavili pri prameni Stoky. Studnička je synonymum pre prameň a zároveň zdrobnenina pre studňu. Pri studni sme fotograficky zvečnení na druhom CV kdesi na Myjave a napokon v Považskom Inovci bol prameň neďaleko útulne Izba.

Na margo Tvojho predchádzajúceho súťažného príspevku - najprv som myslel, že som len nezoskroloval na koniec stránky. Potom som sa začal nehanebne smiať. V ďalšej fáze som však uznal, že oheň je predsa len niečo iné, zvlášť vďaka pripomenutiu toho minipožiaru búdy.

pj povedal(a)...

Problémy na štarte - začiatok žiadneho minuloročného CV sa nezaobišiel bez menších či väčších problémov. Na prvý by si bol býval zaspal, ak by som ti nebol býval predvídavo zatelefonoval. Štart druhého CV sme museli o pár hodín posunúť kvôli nepriazni počasia. No a pred posledným som musel navštíviť opravára, aby mi zreparoval velocipéd. Našťastie sa ale na všetkých výletoch nakoniec potvrdilo staré známe Zlý počiatek, dobrý konček ;-)

Mig povedal(a)...

Ovocie - na každom výlete sme konzumovali ovocie. Ale to by na účasť v súťaži nestačilo. Navyše totiž z každého CV máme aj fotku s nejakým ovocím. Prvý výlet - viď foto pod lanovkou, druhý - foto kde žongluješ s jablkami, tretí - popučené hrozno v prestávke pri lieske.

pj povedal(a)...

Dvojkríž - na každom CV sme videli tento symbol slovenskej štátnosti, ako dôkaz môžem poskytnúť fotografie, verím že to nebude nutné ;-)

Na prvom CV bol dvojkríž prítomný dokonca dva razy, na začiatku v PSD v Čakajovciach a potom namaľovaný na vrchu Veľký Inovec. Na druhom bol síce iba maličký ale o to významnejší dvojkríž na pamätníku na Veľkej Javorine. No a na poslednom to bolo nad dedinkou Kálnica na vrchu nazvanom (možno len pre potreby dokumentácie CV) Krželnica.

Mig povedal(a)...

Vysielač - na otroch výletoch sme buď priamo prešli popod vysielač/prijímač elektromagnetického smogu (Veľká Javorina, Inovec) alebo sme ho aspoň videli na nedaľekom kopci (Veľký Inovec s výhľadom na Zobor)

pj povedal(a)...

Poľovník - na dvoch CV sme boli priamo in medias poľovačka - na lúke pod Veľkou Javorinou, kde sme rozložili stan nás nechcel nechať zaspať strieľajúci poľovník; na hrebeňovke Považského Inovca kúsok nad Hlohovcom v ihličnatom hájiku sme tiež počuli výstrely. Na prvom minuloročnom CV sme poľovníkovu prítomnosť nespozorovali tradičnými zmyslami ako zrak, sluch či hmat, ale čuchom a hlavne chuťou. Prv než ma niekto začne obviňovať z kanibalizmu, uvediem veci na pravú mieru - hovorím o vynikajúcom guláši z diviny, ktorý sme okúsili na chate na Veľkom Inovci. Týmto skladám hold poľovníkovi a šéfkuchárovi

Mig povedal(a)...

Teplé jedlo - moja ďalšia indícia je rovnako neinvenčná, ako bola posledná PJova vyfabulovaná.

Na prvom CV sme mali na večeru guláš na chate. Na druhom to boli napríklad super halušky v Brezovej a v Považskom Inovci už spomínaný pokrm od "poľovníka". Predtým sme sa na výletoch veru museli viac uskromniť.

pj povedal(a)...

900 m.n.m. - na každom z minuloročných CV sme prekročili túto výškovú hranicu, čo sa nám, ak sa správne nemýlim, predtým na oficiálnych CV ešte nepodarilo.

Bolo by určite krajšie, ak by som mohol napísať 1000 metrov, to by ma ale niekto mohol obviniť z fabulovania, čo by som naozaj nerád počul ;-)

Mig povedal(a)...

1200 m.n.m - v veľkým jazykovyplazením vkladám tento súťažný príspevok. Udáva nadmorskú výšku, ktorú sme na žiadnom minuloročnom CV neprekročili. Pritom však exituje CV z roku 2007 - "Osmička zo Stratenej", ktorý ju prekročil a to minimálne na kopci Veľká Knola (1265 m.n.m).