21 augusta 2014

EBiT, part 15

Czeszt!
(Uwaga! Riadky nasledovnie v jazyce polskiem)
Ja dojechal do Respubliky Połskej. To jest panstwo bardzo szumne. Tu gory i jazierka i łesiky i polia. Krajina jest finałne zwłnena, ne rowyna samotna jako w Łitwie. Tu i duzse parkow narodowych i krajobrazowych. Drogy dobre dła rowerow i samochodow.
Ja prvnejszi dien szukal miesto dła noclegu i nasziel u jazera Wigry. To jest miesto bardzo szumne, wy uwydite na fotografii. Na obed ja w sklepe sebe kupil koleno udene połkiłowe. To jest porcia bardzo duzsa, ja tozse jedol i na weczeru.
Tu jest tma bardzo brzo, o 8 weczer pan nemozse rowerowať, pan musi w stan jechať.
To jest wsjo ja chtel wam wzkazať, ja jedem ďałej na południe, do naszich susedow, Slowakow.
S paniem bogem.
A keďže nie každý je tak zdatný v poľštine ako ja, zvyšok doplním po slovensky. Teraz som v ubytovni v meste Puławy na brehu Visly. Nie že by som sa nutne potreboval vyspať v normálnej posteli, na stan, karimatku a spacák som si už zvykol. Ale bez sprchy som bol už asi 7 stupňov zemepisnej šírky, naposledy som sa sprchoval v Haapsalu v Estónsku ;) takže tú som si už chcel dopriať. Aby ste si nemysleli že som nejaký špinoš, tak som sa ešte raz kúpal v Baltiku pri Rige :) Cena za ubytko 31 złotých tiež neni zlá, v prepočte asi 7,5e.
Dnes ráno som stretol cykloturistu, staršieho pána okolo 60. Bol to zaujímavý zjav. Rower celoodpružený, ale zrejme niečo za pár šupov z Tesca, cyklotašky také obyčajné ako ja (žiadne Ortlieby), oblečené civilné kraťase a tričko. Trochu som váhal či ho osloviť, či to nie je len miestny občan na ceste do práce. Ale potom prezradil že v predošlý deň prešiel 115km z Varšavy. Mal aj na Poliaka slušné znalosti o Slovensku, poznal zopár miest keďže bol u nás rowerowať. Ponaučenie? Nesúď človeka podľa oblečenia a výstroje :)
Ale ďalší cyklista bol už ozaj exot. Ten vraj prejde denne 250km, tvrdil že 60km do práce, no aj tak mi to nejak nesedí, možno dáky poľský meter :D
Inak priťahujem hlavne rôzne miestne figúrky. Niet sa ani moc čomu čudovať, keď si na obed sadnem do obecného parku, môžem tam stretnúť snáď len takéto individuality a mamičky s kočíkmi. Ako mne nerobí problém prehodiť pár slov s hocikým, ale keď sa chcem v kľude naobedovať a niekto vám v kuse podáva ruku, hovorí ako by bil Poliakov a Rusov a vy mu po 5.krát hovoríte že nie ste Čech ale Slovák to už lezie na nervy. A týchto týpkov neodradí ani to, že mám veci rozložené po celej lavičke, tenisky vyzuté aby som si vyvetral nohy a obďaleč ešte suším stan ;)

3 komentáre:

pj povedal(a)...

Lomoz na chodbe ma už vyháňa z izby, ale vonku prší, tak teraz si vybrať ;) Asi predsa len ten rachot nejako vydržím :)

Axelsky povedal(a)...

Kua, tak ja si tu v rakusku poriadne ani na bicykel nezarobim a tam v polsku kazdy na Roveri jazdi :)

Unknown povedal(a)...

spinos:D chvalabohu ze sa vracias, ale zialbohu ze chvalabohu, prideme o taketo skvele blogy:(