24 augusta 2014

EBiT, part 16

Práve sedím asi 20km za Tarnowom na benzínke a čakám kým aspoň trochu ustane dážď. Dnes som vyštartoval neskoro, až okolo 11, lebo aj ráno lialo, ale verím že sa vyčasí. Ostáva mi už len čosi cez 500km domov. Jednu noc chcem ešte stráviť v Poľsku a na Slovensko chcem prejsť cez exhraničný prechod v Spišskej Starej Vsi. Potom chcem ísť pod Tatrami a ďalej sa uvidí ;)
Inak včera bol super deň aj keď nezačal práve najlepšie. Ráno mi rupol ráfik, odletelo z neho asi 10cm. Deň predtým som bol v servise a pán ma na stav ráfika upozorňoval, ale ja som tvrdil že kým prídem domov to už nejako vydrží. Hold nevydržalo :)
Do najbližšieho mesta so serwisom rowerowym to bolo asi 15km, opatrnou jazdou a bez brzdenia zadnou brzdou som to však dal. Skôr som sa bál, či nájdem v sobotu servis kde mi to budú vedieť na počkanie spraviť. Pri vstupe do mesta Mielec som pri sklepe spozyvno-przemyslovym našiel pána, ktorého som podľa statných lýtok šacoval na cyklistu. Ponúkol sa, že ma zavedie do servisu. Po krátkej chvíli sa ukázalo, že to vôbec neni cyklista (nemal ani rower), ale miestny povaľač. Stále dokola omielal slová gangster (resp. gangsterka), Trevis (jeho bývalý spolužiak zo školy, toho času gangster vykrádajúci banky) a jednu z mnohých skratiek nejakej boxerskej asociácie. Veru som sa aj trochu obával kam ma zavedie, chcel som sa aj od neho odpojiť, ale takého človeka sa len tak nezbavíte. Pokiaľ sme však boli medzi ľuďmi, tak som sa cítil pomerne bezpečne.
Keď sme prišli do Staruvky (Staré Mesto), tak začal zdraviť čoraz viac ľudí (vraj jeho bývalí učitelia), ktorí sa však k nemu nehlásili, čomu sa nečudujem. A ešte mal jednu peknú vlastnosť, len čo peknú devu zočil, začal vykrikovať, pískať a inak upútavať na seba (a teda aj na mňa) pozornosť :D
Nakoniec ma ale predsa doviedol do servisu, kde však mali veľa roboty. Dali mi ale kontakt na chalana, ktorý má doma servis a bol ochotný mi to opraviť. Kúpil som teda nové koleso, ktoré je vhodnejšie na cykloturistiku - má pevnejší ráfik aj špajdle a jednoliatu hrubšiu osku, bez rýchloupináku. Dal som to teda opravárovi Filipovi a s gangstrom Pawelom sme šli na browara (aka piwo). Najskôr chcel za svoje služby dobrého browara, potom ešte aj papyrusi (cigaretle), nakoniec sa rozhodol že mu postačí hotovosť, ktorú sám zaiste rozumne investuje. Ako sám som mu chcel dať 20 złotých, nech sa ho zbavím, on si zapýtal 30, tak som mu ich teda dal a on našťastie odišiel.
Čakal som teda na Filipeka, kým opraví bicykel. Keď prišiel, pozval ma k sebe a ponúkol mi sprchu a obed. Ako správny diaľkový cykloturista som hlavne tú sprchu nemohol odmietnuť ;) Hodil som sprchu, doladili sme bajk a na obed boli domáce cestoviny s niečím ako boloňská omáčka. Smacznego!
Bajk konečne jechal ako mal a ja som šiel smerom na Tarnow, čo je celkom duže mesto. Potreboval som sa dostať na druhý koniec mesta, tak som sa spýtal jedného cyklistu, či mi vie poradiť cestu. Cyklista Adam povedal, že sa práve ide len tak previesť a že pôjde mnou. Na začiatku Tarnowa sa na kopci pyšne týčili paneláky, sídlisko pripomínalo naše Dlhé Diely. Prešli sme Starým Mestom, ktoré bolo vzhľadom na to, že bola sobota relatívne prázdne. Ľudia vraj z Tarnowa odchádzajú do zahraničia, kedysi do Anglicka, teraz vraj fičí Nórsko :) Pokračovali sme ďalej a na konci mesta, po 18km, sme sa s prianím širokej drogy rozlúčili.
Už bola takmer tma, keď som našiel miesto na stan. Potom ako som si uvaril večeru a vliezol do stanu začalo pršať a s krátkymi prestávkami prší dodnes ;) Teraz opäť celkom výdatne, ale aspoň stan sa mi na pumpe vyschol, takže večer snáď opäť vleziem do suchého.
Večer som ešte zo stanu počul nejaké fajrworky, takže takto príjemne som prežil tohtoročné narodeniny :)

1 komentár:

Axelsky povedal(a)...

Z celeho prispevku mi vyplyva ze si na svoje narodky teda mal riadneho "filipa" ako sa hovori :)